0 256 313 54 55 cocukdrmehmet@yahoo.com
0 532 607 24 17

Bebek Banyosu ve Bakımı

Yenidoğan bebeğin cildi yumuşak ve hassastır.Banyo için tamamen soyulması, tüm vücudunun çıplak olarak suyla teması, yıkama, kurulama ve giydirme sırasındaki anne ile temas hem fiziksel hem de ruhsal açıdan masaj gibidir. Bebek banyodan sonra rahatlar ve daha iyi uyur. Anne için de bebeğiyle temas etmiş olması ve onunla birlikte bir şey yapması bir rahatlama ve doyum sağlar.

Bebek doğumdan sonra ilk 12 saat yıkanmamalıdır. Vücudun yumuşak bir bezle kurulanması yeterlidir. Bebeği enfeksiyonlardan korumak için göbek bağı düşünceye kadar ( 1 ya da 2 hafta ) ve erkek bebek sünnet olmuşsa iyileşinceye kadar silme banyosu, göbek bağı düştükten ve sünnet yeri tamamen iyileştikten sonra bebeğe küvette banyo yaptırabilirsiniz.

Bebeğin banyosunu çok sıcak olmayan ve hava akımı almayan bir yerde yapmak üzere hazırlayın. Banyo suyu sıcaklığı için isterseniz küvetin içine konan banyo termometrelerinden edinebilir suyu 35-37° C arasında ayarlayabilirsiniz veya eski usul dirseğinizi suya sokarak suyun ılıklığını kontrol edebilirsiniz. Mevsime, bebeğin ayına ve evin ısı durumuna göre gerekiyorsa banyo yaptıracağınız odanın ısısını ek ısıtıcılarla uygun dereceye arttırın.

 Banyo bebeğin gevşediği ve suda sizin ona rahatça  masaj yapabileceğiniz güzel bir ortamdı

Küçük bebekler baş bölgelerinden çok terledikleri için temizlenmezlerse baş bölgelerinde konak denilen sert-beyaz pullanmalar görülebilir, konak oluşmuşsa bebeğinizin başına akşamdan veya banyodan birkaç saat önce biraz saf badem yağı, saf zeytinyağı ya da ½ çay kaşığı karbonat+1 yemek kaşığı zeytin yağı ile hazırladığınız karışımı sürülerek konaklar kabartılır, arkasından banyo yaptırılarak bebekler için hazırlanmış yumuşak bir fırça ile veya tarakla taranır.

Bebeğin tırnakları sık sık kontrol edilmeli ve düzenli aralıklarla kesilmelidir. Tırnaklar bebeğin yüzünü ve gözünü çizmesine yol açabilir. Bunu önlemek için küçük penye eldivenlerde kullanabilirsiniz. Banyodan sonra yumuşamış halde iken kesilmesi daha kolay olacaktır.

Bebeklere ilk banyolarında yapılan tuzlama uygun değildir.Bebekte yanık ve enfeksiyonlara sebep olarak hastaneye yatmalarını gerektirecek sorunlar yaratabilir.